IDAHOBIT 2024 – Κανένα άτομο δεν αφήνουμε πίσω: ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη για όλα!

17 Μαΐου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας
Κανένα άτομο δεν αφήνουμε πίσω: ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη για όλα!
IDAHOBIT 2024 – No one left behind: equality, freedom and justice for all!

Κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε το IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, Biphobia & Transphobia), επέτειο της αποπαθολογικοποίησης της ομοφυλοφιλίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1990.

Η βία ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα φαίνεται να εντείνεται.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, για το 2023 κατέγραψε 61 περιστατικά βίας εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δηλαδή 60% περισσότερα σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με την 3η Πανευρωπαϊκή ΛΟΑΤΚΙ+ Έρευνα της FRA, το 70% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα έχουν βιώσει απειλή, εκφοβισμό ή γελοιοποίηση. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση 27% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα, το 13% έχει βιώσει βίαιη επίθεση, ένα ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση 44%!

Το 2024 μοιάζει σκληρότερο, με την επίθεση όχλου σε τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και τον βανδαλισμό των γραφείων της Colour Youth να αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ομο/τρανφοβικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Τα άτομα με ισχυρό δημόσιο βήμα, όπως πολιτικοί, κληρικοί και δημοσιογράφοι έχουν πολύ βαριά ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ειδικά όσον αφορά την τελευταία χρονιά, η ποιότητα του δημοσίου διαλόγου που έγινε με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία βαραίνει την Κυβέρνηση. Το μίσος που έγινε ανεκτό ή ακόμα ενθαρρύνθηκε στο δημόσιο διάλογο, το βιώνουμε ήδη στην καθημερινότητά μας.

Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί την τελευταία δεκαετία, παρότι κατάφεραν να φέρουν την Ελλάδα στην 7η θέση του Rainbow Map της ILGA-Europe, δεν αρκούν:

  • Καλύπτουν με ελλιπή, και συχνά με ταξικό τρόπο, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Κατά κανόνα λύνουν τα προβλήματα των ντόπιων και ευκατάστατων μελών της κοινότητάς μας.
  • Αναγκάζουν μέχρι σήμερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όσα μπορούν, να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη στην προσπάθεια να καλύψουν τα κενά των νομοθεσιών.

Αυτό φαίνεται να πιστεύει και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ελλάδας σύμφωνα με την 3η Πανευρωπαϊκή ΛΟΑΤΚΙ+ Έρευνα της FRA, η οποία δείχνει ότι εμπιστευόμαστε την ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτική της Κυβέρνησης στο 14%, ένα ποσοστό που παρουσιάζει μείωση κατά 71% σε σχέση με το 2019!

Κάποια παραδείγματα νόμων-ημίμετρα της τελευταίας δεκαετίας που καλούμε την Κυβέρνηση να διορθώσει:

  • Το Σύμφωνο Συμβίωσης και ο Γάμος είναι νόμοι ελλιπείς καθώς δεν κατοχυρώνουν το τεκμήριο γονεϊκότητας σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ αυτό γίνεται αυτόματα για τα ετερόφυλα.
  • Για την πρόσβαση στην παρένθετη κυοφορία, υπάρχει σαφής διάκριση και αποκλεισμός ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και το φύλο των γονιών. Το αποτέλεσμα είναι μόνο τα πλούσια άτομα να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε χώρες του εξωτερικού.
  • Οι υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι διαθέσιμες στις άγαμες γυναίκες και τις γυναίκες που είναι παντρεμένες, με την άδεια ΤΟΥ συζύγου τους. Υπάρχει ασάφεια για το τι ισχύει στην περίπτωση γυναικών σε γάμο/σύμφωνο συμβίωσης με άλλες γυναίκες και αυτό πιθανώς να χρειαστεί να λυθεί δικαστικά.
  • Η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου είναι διαθέσιμη μόνο σε άτομα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτή σε μετανάστ(ρι)ες και προσφυγ(ισσ)ες. Αυτό εντείνεται ακόμα περισσότερο με δεδομένη τη δύσκολη διαδικασία πολιτογράφησης.
  • Για τα τρανς άτομα που αλλάζουν έγγραφα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για διόρθωση στοιχείων στην ληξιαρχική πράξη γέννησης των πιθανών τέκνων τους.
  • Η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου δεν είναι συμπεριληπτική για τα non-binary άτομα που δεν αναγνωρίζονται, για ανήλικα άτομα, ενώ η διαδικασία δεν είναι εξωδικαστική, γρήγορη, διαφανής και προσβάσιμη.

No one left behind, το φετινό σύνθημα του IDAHOBIT, σημαίνει πως θα συνεχίσουμε να απαιτούμε ισότητα για όλα τα μέλη της κοινότητάς μας ακόμα και όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι διεκδικήσεις μας έχουν εκπληρωθεί από νόμους-ημίμετρα. Η κοινωνική αλλαγή θα έρθει από τους αγώνες που θα συνεχίσουμε να δίνουμε!