2 χρόνια μετά το ΦΕΚ του Ν. 4958/2022, ποια είναι η υφιστάμενη πραγματικότητα;

Σαν σήμερα πριν από 2 χρόνια: Εκδίδεται το ΦΕΚ του Ν. 4958/2022 που έχει σκοπό να προστατεύει τα ίντερσεξ παιδιά και έφηβα άτομα από επεμβάσεις κανονικοποίησης. Ποια είναι όμως η υφιστάμενη πραγματικότητα; 

Τον Ιούλιο του 2022, η Βουλή -μετά από πρόταση του ακροδεξιού Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- ψήφισε έναν από τους πιο  προοδευτικούς νόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαγόρευση των μη επιβεβλημένων επεμβάσεων κανονικοποίησης στα intersex βρέφη και παιδιά.

Σύμφωνα με τον Νόμο, όλες οι επεμβάσεις κανονικοποίησης που μπορούν να αναβληθούν μέχρι το 15ο έτος ηλικίας του βρέφους/παιδιού απαγορεύονται αυστηρά, ενώ για τις υπόλοιπες επεμβάσεις χρειάζεται δικαστική άδεια, μετά από γνωμοδότηση διεπιστημονικής επιτροπής.

Δύο χρόνια μετά, ο νόμος παραμένει κενό γράμμα διότι δεν έχει οριστεί η διεπιστημονική επιτροπή.

Παρότι ο Νόμος έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ίντερσεξ παιδιών σύμφωνα με το Rainbow Europe της ILGA-Europe, ο νόμος υπάρχει χωρίς να εφαρμόζεται με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί εξαιτίας της μη σύστασης της επιτροπής και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προβεί σε  περαιτέρω ενέργειες.

Δεν μας είναι καθόλου γνωστό ποιος θεσμός παρακολουθεί την -έστω και ελλειμματική- εφαρμογή του νόμου και αν οι επεμβάσεις που διενεργούνται έχουν δικαστική άδεια η οποία εκδίδεται χωρίς την άποψη διεπιστημονικής επιτροπής.

Με αφορμή τη σημερινή ανάρτηση μας για το νόμο που αφορά τα ανήλικα Ιντερσεξ άτομα, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε και στην επιτροπή που γνωμοδοτεί για την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου σε ανήλικα άτομα, η οποία παρότι ορίστηκε από το 2017, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το αν και πόσες φορές έχει συνεδριάσει, ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων και ποια είναι η διεύθυνση επικοινωνίας (φυσική ή ηλεκτρονική) για την κατάθεση αιτημάτων.

Για την εφαρμογή του νόμου για την σωματική ακεραιότητα των intersex παιδιών διεκδικούμε:

  • την σύσταση της επιτροπής που περιγράφεται στο Άρθρο 18 του Ν. 4958/2022. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει γραμματειακή υποστήριξη και να είναι σαφής ο τρόπος επικοινωνίας μαζί της.
  • την ετήσια δημοσίευση:
    • του αριθμού επεμβάσεων κανονικοποίησης που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, 
    • του ποσοστού των επεμβάσεων κανονικοποίησης που έλαβαν χώρα χωρίς να τηρηθεί αυστηρά ο Ν. 4958/2022. Αναλυτική λίστα των μέτρων που πήρε το Υπουργείο Υγείας για όσες επεμβάσεις έγιναν χωρίς να τηρηθεί ο νόμος.
    • του αριθμού των αιτήσεων για τις οποίες γνωμοδότησε η διεπιστημονική επιτροπή και τον αριθμό θετικών και αρνητικών γνωμοδοτήσεων.

Η περίπτωση του Νόμου 4958/2022 είναι η επιτομή της επιβεβαίωσης του slogan του φετινού Athens Pride “Ένας νόμος δεν αρκεί”. Ειδικά με δεδομένο ότι ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται, δίνοντας μια επίπλαστη εικόνα προστασίας δικαιωμάτων.

Στο ΠΡΙΣΜΑ δεν συμμετέχουν ανοιχτά intersex άτομα. Παρόλα αυτά, ως Ένωση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα θεωρούμε σημαντικό να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και να μιλάμε για τα δικαιώματα της intersex κοινότητας και την προστασία τους, πάντα με αναγνώριση της θέσης από την οποία μιλάμε. Καλούμε τα άτομα που διαβάζουν αυτό το κείμενο να επισκεφθούν τη σελίδα της Intersex Greece και της OII Europe και να μάθουν από την ίδια την κοινότητα.